Contact US

13. nedjelja trudnoće

Čestitamo! Na kraju 13. nedjelje trudnoće ulazite u četvrti mjesec trudnoće i počinje drugi trimestar. Ogroman “posao” je za vama. Idemo dalje. Saznajte šta se dešava tokom 13. nedjelje trudnoće. 

Dobrodošli u 13. nedjelju trudnoće. Prvi trimestar je na izmaku. Sada već možemo da pričamo o prisustvu poslovnom sastanku na kome vam se neće spavati ili povraćati. Pospanost i mučnina, kao simptomi trudnoće uglavnom se ne javljaju nakon ulaska u drugi trimestar. Po svjedočenju mnogih trudnica, drugi trimestar je mnogima omiljeni.  

Na kraju prve trećine trudnoće, u vama raste fetus koji je već prošao kroz mnoge značajne razvojne faze. Govorimo o tome da vaša beba sada ima razvijene glasne žice, zubiće, pa čak i jedinstvene linijice na vrhovima jagodica prstiju koje daju otiske prstiju (Wow!). 

Oko 13. nedjelje trudnoće mnogi roditelji objavljuju važnu vijest da je beba na putu. Ako se i vi pripremate za važnu objavu, uradite to što prije! Inače će vas stomačić sam izdati. 

Koliko je velika beba u 13. nedjelji trudnoće? 

U 13. nedjelji trudnoće beba je otprilike velika kao limun srednje veličine. Dužina fetusa je oko 8 cm, a težak je “čak” oko 28 grama. Bebina građa je sada prilično nesrazmjerna, pa glava čini  ⅓ veličine cijelog tijela.  

Koji je to mjesec trudnoće? 

U 13. nedjelji trudnoće vi ste još uvijek u trećem mjesecu, ali u samoj završnici, odnosno u posljednjoj nedjelji trećeg mjeseca trudnoće. 

Simptomi u 13. nedjelji trudnoće 

Možda ste već i sami primijetili da su simptomi postali drugačiji. Uspijeva vam da progurate dan bez mučnine i drijemke? Odlično! Ipak, nemojte se previše opuštati. Kako se povlače simptomi prvog trimestra, pojavljuju se novi. 

Pred vama je lista simptoma koje možete očekivati u 13. nedjelji trudnoće: 

  • Uvećane vene. Pojačani protok krvi kroz vene utiče na to da one postaju uvećane i veoma vidljive kroz kožu nogu. 
  • Porast energije. Drugi trimestar je poznat po tome što se u njemu javlja najmanje simptoma trudnoće, a nivo energije je najviši.  
  • Povećana želja za seksom. Ukoliko se ovaj simptom javlja i kod vas, prava ste srećnica. Uživajte! Možda poslije odnosa uočite koju tačkicu krvi na vešu. Nema razloga za brigu. Grlić je mnogo osjetljiviji nego inače, pa koja kap ne treba da vas uznemirava. Ukoliko pak krvarite ozbiljnije, odmah posjetite svog ginekologa. 
  • Mučnina i umor. Ako ste buduća mama blizanca ili imate višeplodnu trudnoću, umor i mučnina su još uvijek na repertoaru simptoma. To je zbog hormona hCG, čiji je nivo još uvijek visok. Ukoliko patite od jake mučnine i povratite svaki obrok koji pojedete, obavezno o tome obavijestite svog ginekologa.  

Kako se osjećate? 

Osjećate se kao nova žena. Ili bolje reći, kao ona stara, prije trudnoće. Ponovo imate snage i energije, niste pospani svako malo, a ne osjećate ni mučninu. Zbog toga polako počinjete da se osjećate baš dobro, nakon iscrpljujućeg perioda početka trudnoće. Sada je pravo vrijeme da se vratite u svoju fitnes rutinu, naravno prilagođenu drugom stanju. 

Vaša materica se do sada raširila tako da izlazi iz karlice, pa trudnički stomak polako postaje vidljiv. Radujte se svom trudničkom izgledu! Pred vama je period u kojem se i dalje preporučuje zdrava ishrana i stalan, ali postepen porast tjelesne mase. 

Ovo su preporuke Američkog koledža akušera i ginekologa (American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG): 

Ukolko imate nedovoljnu težinu (BMI - indeks tjelesne mase je ispod 18.5): 

  • Tokom cijele trudnoće bi trebalo da dobijete između 12,5 do 18 kilograma. 
  • Oko 450 do 600 grama nedjeljno tokom drugog i trećeg trimestra.  

Ukoliko imate normalnu težinu (BMI - indeks tjelesne mase je između 18.5 to 24.9): 

  • Tokom cijele trudnoće bi trebalo da dobijete između 11 i 15 kg.  
  • Oko 350 do 450 grama nedjeljno tokom drugog i trećeg trimestra. 

Ako imate prekomjernu težinu (BMI - indeks tjelesne mase je imeđu 18.5 25 to 29.9): 

  • Tokom cijele trudnoće bi trebalo da dobijete između 6 i 11 kg. 
  • Oko 230 do 320 grama nedjeljno tokom drugog i trećeg trimestra. 

Ako ste gojazni (BMI - indeks tjelesne mase je 30 i veći): 

  • Tokom cijele trudnoće bi trebalo da dobijete između 5 i 9 kg. 
  • Oko 180 do 270 grama nedjeljno tokom drugog i trećeg trimestra. 

Ako nosite blizance: 

  • Tokom cijele trudnoće bi trebalo da dobijete između 17 i 25 kg. 

Naravno, brojevi su dati da biste imali orjentaciju. Ne treba da budu razlog za dodatni stres i uznemiravanje. Ukoliko se hranite zdravo i unosite sve značajne hranljive materije neophodne u trudnoći, potrudite se da jedete za oko 300 kalorija (680 ako nosite blizance) više nego što ste jeli prije trudnoće. Nastavite da vježbate i da se što više krećete. 

Preporučujemo: 

Pregnatol Active Folate + Vit B12 sadrži folat i vitamin B12 u aktivnim oblicima. Namijenjen je ženama koje se pripremaju i žele da ostanu u drugom stanju, kao i trudnicama tokom trudnoće.  

Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA (dokozaheksaenska omega-3 masna kiselina) i koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline kod trudnica i dojilja. 

Pregnatol Multi + Active Folate sadrži 20 nutritijenata, pažljivo odabranih i prilagođenih povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja. 

Kako napreduje beba? 

Iako vi to još uvijek ne osjećate, vaša beba u stomaku gotovo sve vrijeme mrda ručicama i nožicama, rasteže se, okreće glavu. Kod nje su se razvile i neke važne radnje kojima ona uvježbava svoje tijelo za vrijeme kada se rodi. To su štucanje, zijevanje i gutanje.  

Plodovu vodu koju proguta beba sada ispiški. To znače da su bubrezi već stvaraju urin i u funkciji su. Takođe su formirani i tiroidna žlijezda, žučna kesa i pankreas.  

Vjerovali ili ne, ako nosite bebu ženskog pola, ona već ima formirane janike koji sadrže oko dva miliona jajnih ćelija. Ukoliko ćete postati mama bebe muškog pola, već su formirani i testisi i penis. 

Ako imate zakazan ultrazvučni pregled ovih dana, možda ćete poželjeti da saznate kojeg je pola beba. Ali plod je još uvijek veoma mali, pa ćete morati da sačekate još nekoliko nedjelja, kada vas čeka sljedeći pregled ultrazvukom. To je najčešće između 16. i 22. nedjelje trudnoće. 

Ako ste pak izabrali da uradite neki od prenatalnih skrining testova, onda ste možda već saznali i pol djeteta. 

Savjeti za buduće mame 

Prepoznajte znake urinarne infekcije. Neliječena urinarna infekcija se može proširiti na bubrege i biti značajan zdravstveni rizik za mamu i za bebu. U slučaju da posumnjate da imate simptome, obavezno posjetite svog ginekologa. 

Pronađite vrijeme za svog partnera. Otputujte zajedno na romantični vikend ili posjetite grad u kome nikada niste bili. Ili jednostavno, budite zajedno i posvetite se jedno drugom. Već za nekoliko mjeseci će jedno novo biće biti centar vašeg interesovanja. 

Doručkujte zdravo. Nema više jutarnje mučnine? Odlično! Doručak će vam prijati. Zdrav obrok na početku dana vam može obezbijediti da se osjećate snažno i izdržljivo tokom cijelog dana. Ne zaboravite žitarice, proteine i svježe voće i povrće. 

Podsjetnik za 13. nedjelju trudnoće 

  • Saopštite kolegama na poslu da ste trudni. 
  • Njegujte kožu. 
  • Ako imate starije dijete, počnite da ga pripremate za dolazak brata ili sestre na svijet. 

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/13-weeks-pregnant

https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-13/

https://www.baby-magazine.co.uk/13-weeks-pregnant/

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!