Contact US

14. nedjelja trudnoće

Dobro došli u drugi trimestar trudnoće! Ova nedjelja donosi dugo očekivane promjene - mnogo više energije, bolji apetit i izostanak mučnine. Upravo zato se drugi trimestar često popularno naziva medeni mjesec trudnoće. Saznajte šta možete očekivati u 14. nedjelji. 

Vrijeme je za uživanje u trudnoći. Prvi trimestar je za vama. To znači da su mnogi, teško podnošljivi simptomi sada iza vas. Naravno, govorimo o mučnini i povraćanju, ali i o konstantnom umoru i nepodnošljivoj pospanosti. 

Koliko je velika beba u 14. nedjelji trudnoće? 

Vaše maleno je sada veličine ploda breskve. Nastavlja da raste super brzinom. U ovoj nedjelji beba je otprilike dugačka 9 do 10 cm, a teška oko 57 grama. 

Koji je to mjesec trudnoće? 

Sada, kada ste ušli u 14. nedjelju trudnoće, tačno ste na početku četvrtog mjeseca, odnosno u njegovoj prvoj nedjelji. Ušli ste u drugu trećinu trudnoće.  

Simptomi u 14. nedjelji trudnoće 

Vrijeme je da se pozdravite sa ranim simptomima trudnoće. Ipak, nemojte očekivati da oni potpuno nestanu istog trenutlka kada počne četvrti mjesec trudnoće. Ali uskoro hoće, imajte još samo malo strpljenja. U međuvremenu se javljaju i novi simptomi: 

  • Bol u predjelu okruglih ligamenata. Materica nastvalja da se širi kako beba raste. Zbog toga vas može boljeti stomak. Okrugli ligamenti su vlaknasta tkiva na zidovima materice. Kako se oni rastežu, vi osjećate nelagodnost i bol, nalik grčevima. Ako vas previše brine bol koji osjećate, obratite se svom ginekologu.  
  • Porast energije. Snaga i energija vam se vraćaju, kako počinju da se povlače rani simptomi trudnoće. 
  • Pojačan apetit. Krči vam stomak? Beba brzo raste, mnogi važni procesi se dešavaju, vama je potrebno više kalorija. Sada, kada ne osjećate mučninu, apetit postaje izraženiji. Vaše dnevne potrebe za kalorijskim unosom su veće za oko 300 kalorija, a ukoliko nosite blizance potrudite se da preko uobičajenog broja kalorija pojedete hranu koja iznosi oko 680 kalorija.  Naravno, važno je da jedete hranu koja je zdrava i bogata hranljivim materijama. Sve važne hranljive materije u trudnoći! 
  • Gušća i sjajnija kosa. Nismo se šalili, drugi trimestar je zaista medeni mjesec trudnoće. Čak su i simptomi trudnoće sjajni.  
  • Konstipacija. Da ne bude da je baš sve sjajno, pobrinula se kontipacija, odnosno zatvor. Kako biste ublažili simptome, preporučuje se konzumacija hrane bogate vlaknima (svježe voće i povrće, cijela zrna žitarica…), povećan unos tečnosti, naročito vode, što više šetnje i redovno vježbanje.  

Kako se osjećate? 

Snaga, energija i apetit nije sve što se ističe u ovom periodu. Neodoljiva oblina trudničkog stomačića takođe počinje da se ističe. I grudi nastavljaju da rastu, a sve u cilju pripreme za dojenje.  

Nemojte se iznenaditi ako vaša kilaža počne malo brže da raste od 14. nedjelje trudnoće. Ukoliko ste trudnoću započeli sa normalnom tjelesnom težinom (BMI - indeks tjelesne mase je između 18.5 to 24.9) možete očekivati oko 400 grama više nedjeljno. Ako nosite blizance, treba da dobijate više. Saznajte više o porastu tjelesne težine u trudnoći u našem tekstu 13. nedjelja trudnoće. 

Tokom prvog trimestra, što zbog umora i iscrpljenosti, što zbog mučnine, vjerovatno niste ni pomišljali na bilo kakvu rekreativnu fizičku aktivnost. Vrijeme je da se vratite u svoju fitnes rutinu. Raspitajte se koje aktivnosti i vježbe su preporučljive za trudnice. 

Ukoliko vam ovo nije prva trudnoća, 14. nedjelja može biti i period kada ćete prvi put osjetiti bebin pokret. Međutim, ako ste trudni po prvi put, ovo magično iskustvo ćete najverovatnije iskusiti tek između 16. i 20. nedjelje trudnoće. 

Preporučujemo! 

Sve što je neophodno za zdravu trudnoću - Pregnatol Multi + Active Folate 

Za uspješnu pripremu i zdravu trudnoću -  Pregnatol Active Folate + Vit B12 

Za zdrav razvoj mozga i vida bebe - Pregnatol DHA 

Kako napreduje beba? 

Pitate se šta radi beba u vašem stomaku? Isteže se, maše minijaturnim nogama i rukama, štuca, možda čak sisa svoj palac…  

Malecni bubrezi već pročišćavaju nečistoće i prave mokraću. Jetra i slezina također već obavljaju svoje funkcije. 

Možda je to iznenađenje za vas, ali vašoj bebi rastu dlake. Lanugo su tanane, nježne dlačice, poput breskvinih, koje pokrivaju bebino tijelo dok ona boravi u stomaku. Njihova uloga je da griju bebu. Nakon rođenja one će otpasti sa bebine kože.  

Ne zaboravite da se obraćate svojoj bebi - u ovom periodu ona počinje da čuje! 

Savjeti za mame 

Šetajte, plivajte… Šta god da je vaš izbor - šetnja, plivanje, lagani džoging, pilates ili joga, nije važno. Važno je ste fizički aktivni i u kondiciji. Ako ste već imali neki program vježbi prije trudnoće, možete sa njim nastaviti, ali sada malo umjerenijim tempom.  

U  trudnoći se ne preporučuje bavljenje fizičkim aktivnostima koje nisu prilagođene potrebama trudnice. Ukoliko prije trudnoće niste vježbali, preporučuju se lagane fizičke aktivnosti. 

Podsjetnik za 14. nedjelju trudnoće 

  • Posjetite zubara. 
  • Otkrijte kojih 20 nutritijenata je važno za povećane potrebe tokom trudnoće. - Otkrij! 
  • Saznajte koji vas pregledi i analize očekuju do kraja trudnoće. - Saznaj! 

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/14-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-14.aspx

https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/second-trimester/14-weeks

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!