Contact US

19. nedjelja trudnoće 

Beba je sve veća i sve jača. Kada biste sada uspjeli da vidite šta ona radi, to bi bilo:  prevrtanje, kolutovi unaprijed, izvijanje i istezanje, gutanje plodove vode, štucanje… Priznajte, raznježili ste se i nasmijali i na samu pomisao na takavu predstavu! Saznajte kako se trudnoća odvija tokom 19. nedjelje. 

Ukoliko je amniocenteza u planu, moguće da će vam biti zakazana tokom ove nedjelje (ili sljedeće). Naravno, ako je već niste imali. Period trudnoće u kojem se amniocenteza najčešće radi je između 16. i 20. nedjelje. 

Vrijeme je i da zakažete veoma uzbudljiv, tzv. ekspertski ultrazvuk, koji podrazumijeva detaljan pregled anatomije ploda i funkcije organa. Pripremite se za puno emocija, jer vaše maleno ćete vidjeti na velikom ekranu! Ako niste radili prenatalni test, ovaj pregled je i prilika da saznate pol bebe.  

Koliko je velika beba u 19. nedjelji trudnoće? 

Već smo rekli je beba ojačala, a svakim danom je i sve veća. Sada bismo mogli da je uporedimo sa veličinom ploda jedne egzotične voćke. To voće je mango. Težina bebe u 19. nedjelji trudnoće je oko 260 grama, a veličina je oko 15 cm. 

Koji je to mjesec trudnoće? 

19. nedjelja trudnoće je četvrti mjesec. Ali sjetite se, ljekari tok trudnoće prate u odnosu na nedjelje, a ne na mjesece. Sljedeće nedjelje ćete biti tačno na pola trudnoće. Radosno, zar ne? 

Simptomi u 19. nedjelji trudnoće 

Uobičajeni simptomi 19. nedjelje trudnoće nisu naročito teški. To ne znači da ćete ih lako podnositi. Pogledajte šta možete da očekujete. 

  • Bol u stomaku. Beba raste, a materica intenzivno nastavlja da se širi. To je i razlog zbog čega vas boli stomak. Dok se ligamenti na zidovima materice rastežu, vi osjećate bol koji obično nalikuje grčevima.  
  • Vrtoglavica i nesvjestica. Moguće je da ste nekada vidjeli trudnicu koja “pada u nesvjest”. Ukoliko ste i vi skloni tome, niste usamljeni. Rastući fetus pritiska krvne sudove, zbog čega dolazi do pada pritiska i pojave vrtoglavice i nesvjestice. Također, beba sada opterećuje i pluća, što znači manje kiseonika za vas. Osim ovih razloga, do vrtoglavice i nesvjestice u 19. nedjelji trudnoće može doći zbog dehidracije ili gladi. Zato brinite o sebi, pijte dovoljno vode i jedite redovno. 
  • Grčevi u nogama. Lak način da pomognete sebi je - istezanje. Istegnite nogu petom ka naprijed, dok prste istežete prema koljenu. Od pomoći može biti i joga za trudnice. 
  • Bolovi u kukovima. Ako osjećate ove bolove tokom noći, probajte da spavate na strani, sa jastukom između koljena. 

Kako napreduje beba? 

I dok vi izlazite na kraj sa vrtoglavicom i grčevima u nogama, rast i razvoj bebe napreduje. Tokom 19. nedjelje trudnoće, kod bebe se ubrzano razvijaju čula. Upravo tako, nervne ćelije za okus, sluh, vid, miris se razvijaju u bebinom mozgu. Sve ovo se dešava dok se ona živahno pokreće u materici. 

Zaštitni sloj pod nazivom sirasti maz (vernix caseosa), počinje da se formira na bebinoj koži, koju štiti tokom boravka u vodenoj sredini. On pravi barijeru između bebine kože i plodove vode. 

Savjeti za mame 

Još malo, pa ste na pola puta. Pogledajte šta je aktuelno u ovom uzbudljivom periodu trudnoće. 

Pratite dobijanje na težini. U 19. nedjelji trudnoće, dobijanje na težini može početi da vas zabrinjava. Do sada ste vjerovatno već dobili 3,5 do 6,5 kg. Ako je tako i ako ste trudnoću započeli sa prosječnom težinom, nema razloga za zabrinutost. Tokom drugog trimestra je normalno da dobijate 400 do 900g nedjeljno. 

Usporite. Skoro ste stigli do polovine trudnoće. Zbog toga možete poželjeti da završite puno toga prije nego što se beba rodi. Ali užurbanost može dovesti do vrtoglavice i nesvjestice. Zato, krećite se polako, a ukoliko osjetite umor ili nemoć, obavezno sjednite i odmorite. 

Jedite super hranljive namirnice. Zdrava ishrana tokom trudnoće je od ključne važnosti, kako za zdrav rast i razvoj bebe, tako i za zdravlje trudnice. Ne zaboravite veoma hranljive namirnice - jaja, losos, mahunasto zeleno povrće, orašaste plodove, jogurt i ovsenu kašu! Podjednako su i hranljivi i ukusni! 

Obavezno nadoknadite neophodne hranljive materije putem odabranih, kvalitetnih suplemenata. Preporučujemo: 

Pregnatol Multi + Active Folate 

Pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, 20 hranljivih materija u jednoj dnevnoj dozi. 

Pregnatol Active Folate + Vit B12 

Namijenjen je ženama koje se pripremaju i žele da ostanu u drugom stanju, kao i trudnicama. Primjena se preporučuje najmanje 4 nedjelje prije planirane trudnoće i tokom prva tri mjeseca trudnoće. Pregnatol Active Folate + Vit B12 sadrži folat i vitamin B12 u aktivnim oblicima.  

Pregnatol DHA 

Koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline, važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA (dokozaheksaenska omega-3 masna kiselina).  

Podsjetnik za 19. nedjelju trudnoće 

  • Odaberite porodilište (ukoliko ih ima više u vašem gradu); 
  • Upišite se u školu roditeljstva (ukoliko vam je ovo prva trudnoća); 
  • Odmarajte se i opuštajte. 

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/18-weeks-pregnant

https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-19/

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-19

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!