Contact US

20. nedjelja trudnoće 

Nalazite se tačno na polovini trudnoće! Sjajno! Možda vam se čini da je vrijeme proletilo, a možda i da se vuklo. Sve zavisi od toga koliko vam je izazovan bio dosadašnji tok trudnoće. Pogledajte šta vas očekuje u 20. nedjelji trudnoće. 

Neke mame se mogu zapitati koliko je beba razvijena na polovini trudnoće. I dok su mnogi značajni razvojni procesi okončani do 20. nedjelje trudnoće, još uvijek je mnogo toga pred vama. U ovom periodu se dešavaju značajni razvojni koraci, poput razvijanja čula okusa i refleksa za sisanje. 

Koliko je velika beba u 20. nedjelji trudnoće? 

U 20. nedjelji trudnoće, beba je porasla do veličine šargarepe. Njena dužina je oko 16cm, a težina oko 320 grama. Iznaneđeni ste? Pokušajte samo da zamislite tu minijaturnu slatkoću! Do 20. nedjelje trudnoće bebina mjera dužine je uzimana od tjemena do guze. Od ove nedjelje se dužina mjeri od vrha glave do stopala.  

Koji je to mjesec trudnoće? 

Vi ste sada u petom mjesecu trudnoće. Zapravo, 20. nedjelja je sama sredina trudnoće, kao što smo već rekli. Dakle, na pola ste puta! 

Simptomi u 20. nedjelji trudnoće 

Prvi trimestar trudnoće je daleko iza vas i nivo energije je sada obnovljen, pa ste jači i aktivniji. Osim toga, nivo hormona estrogena i progesterona raste, pa se i seksualno raspoloženje popravlja. Divno! 

Ipak, to ne bi bila trudnoća, bez i onih, manje željenih simptoma. Ali, već ste se navikli. Pogledajmo koji simptomi se javljaju u 20. nedjelji trudnoće. 

  • Vaginalni sekret. Povišen nivo hormona utiče na pojačano lučenje sekreta. Ovaj simptom će vas pratiti sve do kraja trudnoće. Ukoliko primijetite promjenu boje, npr. u žutu ili zelenkastu i čudan miris sekreta, obavezno to saopštite svom ginekologu.  
  • Grčevi u nogama. Redovno se istežite i pijte dovoljno vode. To bi trebalo da pomogne da grčevi budu manje intenzivni ili da nestanu. 
  • Gorušica. Kako beba raste, ona sve više pogurava organe sistema za varanje hrane. Zbog toga njihov rad nije u svom najboljem izdanju. Hrana koja izaziva gorušicu i koja vam do sada nikada nije smetala, može postati problem. Ako imate gorušicu, izbjegavajte kiselu i ljutu hranu. 
  • Porast energije. Evo simptoma koji raduje sve trudnice. Uživajte u snazi i libidu dok traje. Već u trećem trimestru ćete biti mnogo umorniji. 
  • Oticanje. Zbog oticanja ne bi trebalo da brinete, osim ukoliko je jako izraženo i javilo se iznenanada. Nakon porođaja otok će splasnuti, a do tada, odmarajte svoja stopala u podignutom položaju, kada god se za to ukaže prilika. 
  • Gubitak daha. Kako materica raste, sve više se pribija uz pluća, što može uzrokovati gubitak daha. U 20. nedjelji trudnoće vam ovaj osjećaj može postati prepoznatljiv, naročito ako nosite blizance. Sjedite i odmorite, ukoliko osjetite da lošije dišete. 

Preporučujemo: 

Pregnatol Multi + Active Folate 

Pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, 20 hranljivih materija u jednoj dnevnoj dozi. 

Pregnatol Active Folate + Vit B12 

Namijenjen je ženama koje se pripremaju i žele da ostanu u drugom stanju, kao i trudnicama. Primjena se preporučuje najmanje 4 nedjelje prije planirane trudnoće i tokom prva tri mjeseca trudnoće. Pregnatol Active Folate + Vit B12 sadrži folat i vitamin B12 u aktivnim oblicima.  

Pregnatol DHA 

Koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline, važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA (dokozaheksaenska omega-3 masna kiselina). 

Kako napreduje beba? 

Nervni sistem se intenzivno razvija, a bebina čula polako počinju da rade. Kod bebe se razvija i refleks sisanja, pa ona počinje da ga uvježbava. Nemojte se iznenaditi ako je na ultrazvuku vidite kako sisa svoj palac. 

Zahvaljujući razvoju čula, beba počinje da osjeća stimulanse iz okruženja. Na primjer, čuje spoljni zvuk ili reaguje na pritisak po stomaku. Također, ona počinje da osjeća okus plodove vode. Na taj način se ona i upoznaje sa različitim okusima hrane koju mama jede.  

U ovom periodu počinju da se formiraju i ciklusi budnosti i spavanja. Ukoliko ste već osjetili bebine pokrete, po njima možete da zaključite kada je beba budna, a kada spava. 

Ultrazvuk u 20. nedjelji trudnoće 

Ukoliko vas u ovoj nedjelji očekuje zakazan ekspertski ultrazvuk, imat ćete priliku da čujete detaljan izvještaj o bebinom razvoju. To je veliki i uzbudljiv dan, jer roditelji imaju priliku da vide koliko je beba porasla, pa čak i kako izgleda. 

Na ovom pregledu doktor će izmjeriti bebu i provjeriti sve važne parametre razvoja. Također, očekujte i detaljan pregled svih organa i dijelova tijela - srca, bubrega, mozga, polnih organa, kičme, lica i cijele glave… 

Savjeti za mame 

Sada, kada ste na pola puta do kraja trudnoće, važno je nastavite da brinete o sebi. 

Savjeti su pred vama.  

Iskoristite trenutnu energiju. Primijetićete da uz lakoću završavate svakodnevne obaveze, a niste umorni za kasnopopodnevna ili večernja druženja sa prijateljima ili romantičnu večeru sa partnerom. Iskoristite sadašnji nalet energije i uradite ponešto unaprijed. Na primjer, napravite plan za porođaj ili spisak svega što će biti potrebno bebi kada se rodi. I ne zaboravite, spavajte dovoljno! 

Izaberite porodilište. Ukoliko živite u većem gradu, vjerovatno imate opciju da birate makar između dva porodilišta. Sastavite svoju listu prioriteta i obiđite porodilišta. To će vam pomoći da lakše doneste odluku gdje želite da se porodite. 

Podsjetnik za 20. nedjelju trudnoće 

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/20-weeks-pregnant

https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-20/#anchor-tabs

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-20

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!