Contact US

24. nedjelja trudnoće 

Beba je sve veća iz dana u dan. Svi njeni pokreti i radnje su uglavnom priprema za period nakon rođenja. U ovoj fazi trudnoće, kod bebe su već razvijeni svi osnovni organi i sada oni sazrijevaju i rastu. Pred vama je 24. nedjelja trudnoće. 

Čini vam se da su vam stomak i grudi sve veći iz minuta i minut? U ovom periodu trudnoće to može biti potpuno istinito. Važno je da ne propuštate redovne prenatalne kontrole, kako biste bili sigurni da je sve u redu sa trudnoćom i vašom bebom. Nastavite sa zdravim navikama ishrane i vježbanja i sa unosom vitamina i minerala. 

Preporučujemo: 

Pregnatol Multi + Active Folate 

Pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, 20 hranljivih materija u jednoj dnevnoj dozi. 

Pregnatol DHA 

Koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline, važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA (dokozaheksaenska omega-3 masna kiselina). 

Sada možete očekivati i da će vas doktor uputiti na test opterećenja glukozom (OGTT). Ovaj test se radi kako bi se provjerila sposobnost organizma da metaboliše glukozu (šećer).  

Koliko je velika beba u 24. nedjelji trudnoće? 

Pitate se koliko je velika beba sada i sa čime bismo mogli da je uporedimo po veličini? Činjenica je da je vaša malena beba daleko odmakla od veličine palčice ili palčića. Ona sada ima više od 30 centimetra, a teška je oko 630 grama. Mogli bismo da kažemo da je veličine velikog klipa kukuruza. 

Koji je to mjesec trudnoće, a koji trimestar? 

Vi ste sada u šestom mjesecu trudnoće i u drugom trimestru. Pogledajte koje mjesece i nedjelje trudnoće obuhvata drugi trimestar. 

  • Četvrti mjesec trudnoće traje od 14. do 17. nedjelje
  • Peti mjesec trudnoće traje od 18. do 22. nedjelje
  • Šesti mjesec trudnoće traje od 23. do 27. nedjelje

Saznajte više o kalendaru trudnoće po nedjeljama

Kako napreduje beba? 

Vaš dvadesetčetvoronedjeljni fetus raste velikom brzinom. Ispod naborane, još uvijek pomalo providne kože, sada počinju da se formiraju slojevi masnih naslaga. Zbog toga on iz dana u dan sve više liči na pravo novorođenče. 

Trepavice, obrve i kosa još uvijek rastu, a njihova boja, odnosno pigment će se uskoro formirati. 

Simptomi u 24. nedjelji trudnoće 

I u 24. nedjelji trudnoće nastavljate sa istim simptomima iz prethodnih nedjelja. Pogledajte šta još novo možete da očekujete. 

  • Natečena stopala i zglobovi. Ako i vi imate ovakve tegobe, podignite stopala kada sjedite. Od pomoći može biti i često ustajanja i mala šetnja. Malo oticanje je sasvim uobičajena pojava u 24. nedjelji trudnoće. Međutim, ako počne da vam otiče lice ili primijetite teško ili nejednako oticanje ruku, obavezno posjetite svog ginekologa. To može biti znak preeklampsije, veoma opasne komplikacije u trudnoći. 
  • Grčevi u nogama.  Zategnutost, napetost ili bol u nogama mogu biti i znaci dehidratacije. Pijte dovoljno vode. Istežite se i šetajte svakodnevno. Grčevi u nogama u trudnoći obično ne ukazuju na zdravstvene probleme, ali ponekad mogu biti znak nedostatka nekog nutritijenta. Ukoliko mislite da je ovo slučaj kod vas, obratite se svom ginekologu. 
  • Bol u leđima. Ovaj simptom ne samo da je i dalje prisutan, već može biti još izraženiji u 24. nedjelji trudnoće. Razlozi - beba raste, materica se širi, pritisak na kičmu sve je veći, sve je više posla za mišiće. 
  • Linea negra. Tamna linija, odnosno prebojenost kože koja se spušta od pupka sredinom stomaka. Na njenu pojavu utiče pojačano lučenje hormona i pigmenta melanina. Ona nestaje već nekoliko nedjelja nakon porođaja. 
  • Strije. Nastavljaju da se pojavljuju kako koža nastavlja da se širi. Pijte dovoljno vode, obavezno 8 do 10 čaša dnevno i njegujte kožu adekvatnim kozmetičkim preparatima. 

Savjeti za mame 

Neke mame jedva primjećuju simptome 24. nedjelje trudnoće. Druge će ih pak doživjeti kao teško podnošljive. U svakom slučaju, pročitajte savjete. 

Vježbajte mišiće. Ali ne bilo koje! Potrebno je da ojačate vaginalne i pelvične mišiće. Zbog slabljenja ovih mišića tokom trudnoće, preporučuje se njihovo jačanje i primjena Kegelovih vježbi. To je ujedno i dio pripreme za porođaj, jer jaki vaginalni i pelvični mišići umanjuju mogućnost cijepanja međice ili potrebu za epiziotomijom na porođaju. 

Pratite uputstva koja dobijate od doktora. Nebitno da li se savjeti tiču ishrane, preporuka za fizičku aktivnost ili primjenu vitamina, uvijek se pridržavajte tih uputstava. 

Jedite pametno. Sada kada nemate mučninu, vaš apetit može biti mnogo bolji. Vodite računa da ishranom unosite sve važne hranljive materije. Trudite se jedete više puta tokom dana, ali manje količine hrane. Tako ćete umanjiti mogućnost za pojavu gorušice i pad energije. 

Podsjetnik za 24. nedjelju trudnoće 

  • Uradite test opterećenja glukozom (OGTT). 
  • Zakažite naredni pregled kod doktora. 
  • Počnite da uređujete bebin kutak u svom domu. 

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/24-weeks-pregnant

https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-24/#anchor-tabs

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-24

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!