Contact US

25. nedjelja trudnoće 

Trudnoća postaje veoma vidljiva. Vaš stomak više nije zanemarljive veličine, a vi ste sve bliže trećem, posljednjem trimestru trudnoće. Beba sada ima jasno razdvojene periode spavanja i periode budnosti. Saznajte šta sve možete da očekujete u 25. nedjelji trudnoće.

Sada, kada umijete da prepoznate bebine pokrete, možete primijetiti da je beba ponekad mirna po 12, pa čak i po 14 sati. To su periodi kada ona spava. Mnoge trudnice dijele svoje iskustvo da je beba uglavnom mirna dok su one aktivne i u pokretu, a kada sjednu ili legnu da odmore, ona se budi i počinje da šutira.  

Polako se navikavate da obavljate svakodnevne radnje sa velikim stomakom. Ponekad možete imati i poteškoća da se namjestite u udoban položaj za spavanje. Vjerovatno već razmišljate i o porođaju. Brakston Hiks kontrakcije vas s vremena na vrijeme podsjećaju da se kraj trudnoće veoma polako, ali sigurno bliži.  

Koliko je velika beba u 25. nedjelji trudnoće? 

U 25. nedjelji trudnoće bebina veličina bi mogla da se uporedi sa veličinom velike glavice karfiola. Beba je sada velika oko 33 cm, a teška oko 720 grama.  

Koji je to mjesec trudnoće, a koji trimestar? 

Rodbina i prijatelji vas često pitaju koji ste sada mjesec trudnoće. Ako i vi svoju trudnoću pratite po nedjeljama, a ne po mjesecima, znajte da ste još uvijek u šestom mjesecu trudnoće. To je drugi trimestar trudnoće. 

Kako napreduje beba? 

Beba uživa u svom novootkrivenom centru za orijentaciju. Da, tako je! U 25. nedjelji trudnoće vaš maleni fetus uči šta je gore, a šta dole. Također, u ovom periodu beba ima sve više i više kose i dlaka na tijelu. 

Ona sada sve češće reaguje na zvuke iz okoline. Kod nje se već razvija Moro refleks (refleks zaprepašćenja). Zahvaljujući njemu beba se trgne u stomaku kada čuje glasan zvuk ili je nešto naglo uplaši. 

Simptomi u 25. nedjelji trudnoće 

Vjerovatno još uvijek osjećate energiju i poletnost drugog trimestra, ali uskoro će vas snaći i ostali, manje željeni simptomi. 

  • Problemi sa spavanjem. Više je razloga zbog kojih možete imati poteškoća sa spavanjem. To može biti zato što intenzivno razmišljate o porođaju ili zato što su vam “podivljali” hormoni. A može biti da teško pronalazite pravi i udoban položaj zbog velikog stomaka. 
  • Često uriniranje. Sada, kada beba pritiska bešiku, sigurno trčite u toalet mnogo češće. Nemojte zbog toga sebi uskraćivati neophodnu dnevnu količinu vode, odnosno 8 do 10 čaša. 
  • Konstipacija. Kako biste ublažili ili spriječili pojavu ovog simptoma, šetajte, pijte dosta vode, jedite vlaknima bogatu hranu. 

Preporučujemo: 

Pregnatol Multi + Active Folate 

Pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, 20 hranljivih materija u jednoj dnevnoj dozi. 

Pregnatol DHA 

Koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline, važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA (dokozaheksaenska omega-3 masna kiselina).  

  • Hemoroidi. Hemoroidi su uobičajen problem u drugom trimestru, jer beba pritiska digestivni trakt. Njihovoj pojavi doprinosi i konstipacija. 
  • Gasovi i nadutost. Hormoni usporavaju varenje hrane, zbog čega se javljaju ove tegobe. 
  • Gorušica. Još jedan simptom na listi stomačnih problema. Razgovarajte sa svojim doktorom o preporuci medikamenta koji bi mogao da vam pomogne. Također, izbjegavajte ljutu, vrelu i jako začinjenu hranu. 

Šta da očekujete u 25. nedjelji trudnoće? 

Iako vaš trudnički stomak izgleda apsolutno neodoljivo svima oko vas, vi se možda osjećate donekle neprijatno. Možete osjećati da je koža stomaka zategnuta, osjetljiva i da vas jako svrbi. Zbog toga možete imati doživljaj da ste progutali fudbalsku loptu. Kako god da se osjećate, to je sasvim u redu. Nekim trudnicama je potrebno malo više vremena kada se prilagođavaju na nove faze trudnoće. Puno toga zahtjevnog je pred vama i nema potrebe da očekujete od sebe da budete apsolutno pozitivni 24 sata dnevno, 7 dana u nedjelji. 

Savjeti za mame 

Sada već uveliko “gazite” drugu polovinu trudnoće. Mnogo toga vam je već poznato, a usput se navikavate i na nove simptome, očekivane i neočekivane. Pred vama je nekoliko savjeta za 25. nedjelju trudnoće. 

Hidrirajte svoju kožu. Koža stomaka i koža grudi se rapidno širi. Svrbi vas i zateže se. Često hidriranje adekvatnim kremama i losionima može biti od pomoći. Kako biste izbjegli dodanto isušivanje, skratite vrijeme tuširanja i/ili boravka u kadi. 

Pogledajte svoje oči. U redu, ne možete bukvalno gledati u svoje oči, ali možete u ogledalu. Trudnoća može privremeno uticati na vaše oči i izazvati zamućen vid ili suhe oči. U svakom slučaju, bilo šta neobično da primijetite, obavjestite svog ginekologa o tome. 

Nastavite da se zdravo hranite. Zdrava ishrana vam pomaže da održite svoj nivo energije, kao i da obezbijedite sve što je neophodno bebi i vama tokom ovog zahtjevnog perioda. Također, ishranom možete regulisati simptome kao što su konstipacija, gasovi, nadutost i gorušica. 

Podsjetnik za 25. nedjelju trudnoće 

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/25-weeks-pregnant

https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-25/#anchor-tabs

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-25

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!