Contact US

26. nedjelja trudnoće 

Da li ste već radili test opterećenja glukozom? Ako niste, vrijeme je. Saznajte koje su hranljive materije važne za razvoj bebinog vida. Naravno, pripremili smo i zanimljive podatke o rastu i napretku bebe pred sam kraj drugog trimestra trudnoće. Saznajte više.

Do sada ste možda desetak kilograma teži nego na početku trudnoće. Kada ulazite u sobu, vaš stomak se pojavljuje prvi. Zanimljivo! 

Osjećate kako se beba proteže, izvija i migolji? Pričajte joj. Ona vas čuje i uvijek je možete umiriti utješnim glasom. 

Beba se sada uveliko “miješa” u vaš život. Ona ima uticaj na kvalitet spavanja, na vašu memoriju, pa čak i na pojavu glavobolje. Polako otkrivate čari roditeljstva. Kada se kaže da je potrebo 40 nedjelja da bi se mama pripremila za dolazak bebe, to ne znači samo da vam je potrebno toliko vremena za kupovinu neophodnih stvari i uređenje sobe. U 26 nedjelji, počinjete da vježbate roditeljstvo u praksi. 

Koliko je velika beba u 26. nedjelji trudnoće? 

Već ste navikli da bebu upoređujemo sa veličinom voća ili povrća iz nedjelje u nedjelju. Ovu praksu su zapravo uveli doktori kako bi veličinu bebe stavili u kontekst poznatih veličina i tako lakše dočarali roditeljima njen napredak u rastu. U svakom slučaju, simpatično i slatko! 

Sada, u 26. nedjelji trudnoće, beba je veličine krupnijeg ploda tikvice. Ona ima oko 35 cm, a teška je oko 770 grama.  

Koji je to mjesec trudnoće, a koji trimestar? 

Vi ste sada u pretposljednjoj nedjelji šestog mjeseca trudnoće. Još malo, pa se završava drugi trimestar trudnoće. Pripremite se za posljednji!  

Kako napreduje beba? 

Zahvaljujući vašim antitijelima, beba sada već priprema svoj imuni sistem za život van vašeg stomaka. 

Razvijaju se bebine oči i vid. Ako već nije, beba će uskoro početi da podiže očne kapke, da otvara oči i da gleda. Da li vjerujete da ti kapci već imaju i trepavice? Preslatko! 

Šta je važno za razvoj vida, oštrine vida i funkcije oka? 

DHA omega-3 masne kiseline su veoma važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. Pregnatol DHA sadrži DHA koje potiče iz prirodnog ulja morskih mikroalgi. Visoke je čistoće, a dobijeno u strogo kontrolisanim uslovima proizvodnje. 

Pošto nemate prilike da vidite svoju bebu (osim na ultrazvučnom pregledu), možete da je zamislite. Sada se još uvijek intenzivno formiraraju masne naslage ispod kože i ona polako postaje buckasta. Iako oči počinju već da vrše svoju funkciju, pigment još uvijek nije formiran, pa ne možemo znati koje su boje, taman i da imamo priliku da vidimo bebu. Beba sve više reaguje na stimulacije iz spoljnog svijeta, na primjer na jaku svjetlost ili zvuk vašeg glasa. To vam daje priliku da se već sada igrate  sa njom. 

Udišući plodovu vodu, ona vježba disanje. Sve u svemu, nije joj dosadno! 

Test opterećenja glukozom (OGTT) 

Da li ste već radili test opterećenja glukozom? Ako jeste, znate da je to test koji se radi između 24. i 28. nedjelje trudnoće. Ako niste, pred vama je kratko podsjećanje o tome zašto se ovaj test radi i kako izgleda.  

Test opterećenja glukozom (OGTT test) se koristi za ispitivanje sposobnosti vašeg organizma da metaboliše glukozu (šećer). U ovom periodu trudnoće to je veoma važno, jer ukoliko organizam ne metaboliše glukozu na adekvatan način, može se razviti gestacijski dijabetes. To stanje može dovesti do komplikacija trudnoće, poput preeklampsije. 

OGTT test se izvodi u laboratoriji. Uzima se uzorak krvi, nakon što popijete rastvor glukoze.  Krv se uzima na analizu nekoliko puta u roku od nekoliko sati. Rezultat će pokazati kretanje nivoa glukoze u krvi. 

Simptomi u 26. nedjelji trudnoće 

Simptomi koji se javljaju u 26. nedjelji trudnoće, uglavnom su vezani za sve veću bebu i mjesto u vašem stomaku koje zauzima. 

  • Oticanje. Ne pričamo o tome da treba da izgledate kao krofna koja je izašla iz bakinog/neninog tiganja. Ne brinite. Umjereno oticanje je sasvim normalno. Ukoliko primjetite jako izraženo i naglo oticanje, obavezno o tome obavijestite svog doktora. 
  • Umorni ste. Ovaj simptom je uglavnom povezan sa nedostatkom sna. Poteškoće sa spavanjem se javljaju iz nekoliko razloga:  

- ne možete da nađete udoban položaj u kojem biste spavali nekoliko sati u kontinuitetu; 

- često ustajete da biste išli do toaleta; 

- muče vas hormoni;   

- stalno ste opsjednuti mislima o porođaju. 

  • Glavobolja. Za glavobolju opet možemo da okrivimo hormone, ali i neispavanost, glad i dehidrataciju.  
  • Trudnički mozak - Popularna kovanica riječi se odnosi na trudničku rasejanost i zaboravnost. Ovaj fiziološki simptom se javlja zbog fluktuacije hormona, ali i zbog toga što vam je um stalno pun različitih misli. 
  • Brakston Hiks kontrakcije. Mišići materice se zatežu, baš kao da je došlo do porođaja. Ne brinite. Ove kontrakcije su samo priprema za porođaj. Dokle god su kontrakcije umjerene jačine i rijetko se javljaju, nema razloga za brigu. 
  • Visok krvni pritisak. Blago povišen krvni pritisak u 26. nedjelji trudnoće je prihvatljiva pojava. Ipak, doktor će ga pažljivo pratiti. 

Savjeti za mame 

Za 26. nedjelju trudnoće, preporučujemo sljedeće: 

Počnite da pričate. Ukoliko već niste, počnite da razgovarate sa svojom bebom. Ona vas sada čuje jasno i glasno. Iako taj razgovor sigurno neće biti prava razmjena mišljenja, beba će uživati u slušanju vašeg glasa i polako na taj način učiti o životu koji je čeka. 

Nastavite sa fizičkom aktivnošću. Iskoristite energiju koju još uvijek imate i obavezno prošetajte, bar jednom dnevno. Ukoliko se bavite nekom drugom aktivnošću, nastavite. Naravno, sve aktivnosti bi trebalo da budu odobrene od strane vašeg ginekologa. 

Preporučujemo:

Pregnatol Multi + Active Folate 

Pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, 20 hranljivih materija u jednoj dnevnoj dozi. 

Podsjetnik za 26. nedjelju trudnoće 

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/26-weeks-pregnant

https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-26/#anchor-tabs

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-26

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!