Contact US

Beta HCG u trudnoći

Takozvani hormon trudnoće, Beta HCG počinje da proizvodi placenta kada dođe do implantacije jajne ćelije u sluzokožu materice. Saznajte kako pomoću njega možete otkriti da li ste trudni. 

Niste sigurni da ste trudni? Uradite kućni test za utvrđivanje trudnoće. Na osnovu nivoa hormona Beta HCG-a u urinu, on će vam dati odgovor. Ujedno, to je hormon koji se popularno naziva hormon trudnoće i pomoću kojeg se najčešće potvrđuje da ste ostali u drugom stanju. 

Pun naziv Beta HCG-a je humani horionski gonadotropin. Za njegovo lučenje je zaslužna placenta (posteljica), a ona to počinje da čini kada dođe do implantacije jajne ćelije u sluzokožu materice. 

Beta HCG izuzetno brzo prodire u krv i urin. Osim za utvrđivanje trudnoće dijagnostički se koristi i za praćenje njenog daljeg toka. 

Kućni test za trudnoću detektuje Beta HCG 

Veoma popularni i iznad svega praktični, kućni testovi za trudnoću sadrže određene reagense koji kada dođu u kontakt sa urinom detektuju da li je prisutan povišen nivo ovog hormona. Na taj način se pomoću njih utvrđuje postojanje trudnoće. 

Beta HCG u krvi  

Kao što smo već rekli, osim u urin, Beta HCG na samom početku trudnoće odmah prodire i u krv. Analizom krvi u laboratoriji, također se može utvrditi da li ste trudni. Osim toga, analizom krvi se može utvrditi i koje su tačne vrijednosti ovog hormona. Ovaj podatak je veoma važan doktorima, jer na osnovu njega oni mogu zaključiti da li se trudnoća pravilno razvija, ali i koliko tačno ste dugo već u drugom stanju. 

Šta je važno na početku trudnoće?

Zdravi stilovi života, prvenstveno zdrava ishrana, bogata svim značajnim nutritijentima, je ono što je izuzetno važno već na samom početku trudnoće. 

Ishod mnogih značajnih razvojnih faza zavisi od snadbjevenosti majčinog organizma određenim hranljivim materijama. Folati su izuzetno važni u trudnoći, a naročito na samom njenom početku. Zbog toga se povećan unos savjetuje i u periodu koji prethodi trudnoći, u trajanju od najmanje mjesec dana. 

Također, veoma su značajne i DHA omega-3 masne kiseline, koje se veoma rijetko unose u preporučenoj dozi putem ishrane. 

Saznajte više o važnosti folata u trudnoći. 

Saznajte više o važnosti DHA omega-3 masnih kiselina u trudnoći.

Šta doktorima govori Beta HCG? 

Beta HCG ne govori dijagnozu neke bolesti, ali doktorima njegove vrijednosti mogu biti značajne, kada govorimo o donošenju nekih zaključaka. 

Na osnovu vrijednosti Beta HCG-a vaš doktor može utvrditi da li trudnoća ide željenim tokom, odnosno da li se beba pravilno razvija. 

Ono što on može saznati jeste da li je došlo do vanmaterične ili molarne trudnoće i da li postoji rizik od pobačaja.  

Očekivane vrijednosti hormona Beta HCG 

Beta HCG vrijednosti su niske kada nema trudnoće. Njegove vrijednosti ne prelaze 10 mIU/ml, ponekad čak ni 5 mIU/ml.  

Nivo hormona Beta HCG na samom početku trudnoće raste rapidno. Ukoliko se trudnoća pravilno razvija, očekivano je da nivo bude duplo veći svakog drugog dana. Nivo raste kako trudnoća napreduje. 

Najviši nivo Beta HCG dostiže u periodu između devete i dvanaeste nedjelje trudnoće. Nakon tog perioda nivo hormona počinje da opada. 

Pogledajte tabelu očekivanih vrijednosti Beta HCG-a tokom trudnoće: 

Nedjelja trudnoće  Beta HCG mIU/ml 
  3. nedjelja  5 - 50 
  4. nedjelja  5 - 426 
  5. nedjelja  18 - 7 340 
  6. nedjelja 1 080 - 56 500
  7. - 8. nedjelja  7 650 - 229 000 
  9. -12. nedjelja  25 700 - 288 000 
  13. - 16. nedjelja  13 300 - 254 000 
  17. - 24. nedjelja  4 060 - 165 400 
  25. - 40. nedjelja  3 640 - 117 000 

Nivo Beta HCH hormona kod blizanačke trudnoće  

Veoma visok nivo “hormona trudnoće” za period trudnoće može ukazivati na blizanačku ili višeplodnu trudnoću. Doktorima koji prate početak trudnoće nakon vantjelesne oplodnje, ove vrijednosti zbog toga mogu biti izuzetno korisne. 

Tvoje je vrijeme – saznajte više 

Za uspješnu pripremu i zdravu trudnoću – Pregnatol Active Folate + Vit B12 

Za zdrav razvoj mozga i vida bebe – Pregnatol DHA 

 

Izvori:

pregnancybirthbaby 

verywellfamily 

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!