Contact US

Izvori folne kiseline

Folati se nalaze u brojnim namirnicama - zelenom lisnatom povrću, klicama, voću, pivskom kvascu i životinjskim proizvodima kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, žumance i jetra. 

Nažalost, folati sadržani u hrani su nestabilni i podložni oksidaciji; brzo gube aktivnost tokom prerade, proizvodnje i skladištenja hrane i imaju raspon bioraspoloživosti od 25-50%, u zavisnosti od vrste hrane. Svježe lisnato povrće uskladišteno na sobnoj temperaturi može izgubiti do 70% aktivnosti folata u roku od tri dana, a postupak kuhanja u vodi može povećati gubitak na 95%. 

Ljudi ne mogu da sintetišu folate i zbog svoje prirode rastvorljive u vodi tijelo skladišti folate u ograničenoj mjeri. Iz tog razloga folati se moraju dodatno unositi, posebno u trudnoći. Bez obzira da li unosimo hranu koja sadrži prirodne folate ili hemijski sintetisanu folnu kiselinu, ona se metaboliše u oblik 5-metiltetrahidrofolat (5-MTHF), koji se smatra biološki aktivnim oblikom folne kiseline B-vitamina. 

Unos u prirodnom, aktivnom obliku folata (identičan oblik kao u hrani) je mnogo bolji od unosa hemijski sintetisane folne kiseline iz više razloga. Najvažniji je što se na taj način postiže sigurna, potpuna apsorpcija i iskorištavanje svog unijetog folata.

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!