Contact US

Jedanaesta nedjelja trudnoće

Da li ste čuli za babymoon? Baš kao i honeymoon (medeni mjesec), sve popularniji babymoon je romantično putovanje budućih roditelja prije nego što se beba rodi. Vrijeme je da izaberete destinaciju. Pred vama je 11. nedjelja trudnoće. 

Ukoliko planirate da organizujete babymoon sa svojim partnerom, sada je idealno vrijeme da počnete time da se bavite. Drugi trimestar je najpovoljniji period za putovanje u trudnoći.  

Ovo putovanje nije samo način da proslavite svoju trudnoću, već i šansa da se zbližite sa partnerom prije nego što stigne na svijet omiljeno biće i preotme sve vaše vrijeme i pažnju. Naravno, to je i prilika za odmor i opuštanje. Vjerujemo da će vam to biti potrebno nakon izazovnog prvog trimestra trudnoće. 

Saznajte čime se još možete pozabaviti i šta da očekujete u 11. nedjelji trudnoće. 

Koliko je velika beba u 11. nedjelji trudnoće? 

Vaša beba raste baš brzo! Ona je sada već dugačka oko 4 cm. Kada bismo je uporedili sa veličinom neke voćke, ona bi bila šljiva. 

Koji je to mjesec trudnoće? 

Trudnoća traje 40 nedjelja i doktori prate progres kroz nedjelje trudnoće, a ne mjesece. Ali, ukoliko vas zanima u kojem ste mjesecu tokom 11. nedjelje trudnoće, odgovor je u trećem. Sada ste trudni dva puna mjeseca i tri nedjelje. To znači da se uspješno približavate drugom trimestru. Još samo jedna nedjelja! 

Simptomi u 11. nedjelji trudnoće 

U 11. nedjelji trudnoće vaše tijelo (kao i um) su još uvijek potpuno pometeni. Mnogo toga se dešava, promjene u nivou hormona su svakodnevne. Možda vam je i dalje najteže da podnesete mučninu. Evo spiska uobičajenih simtoma za ovaj period trudnoće: 

  • Umor. Osjećate se polomljeno i na izmaku snage. Izdržite još nedjelju, dvije. I ovaj simptom će proći nakon što uđete u drugi trimestar trudnoće. Do tada, kada god imate priliku za predah i odmor, iskoristite je.
  • Mučnina. Muka vam je više i od pomisli na mučninu. Sve nam je jasno. Nivo hormona se polako stabilizuje, vaše tijelo se navikava na promjene. Još samo malo. 
  • Nadimanje i gasovi (uf!) - Ovo vam baš nije trebalo. Ukoliko osjećate da imate poteškoća sa varenjem hrane, obratite pažnju na ishranu. Izbjegavajte “tešku” hranu koja nadima - pasulj, kupus, prženo i slatko…
  • Promjene raspoloženja. - kako biste sebi olakšali ovaj simptom, probajte da se klonite stresnih situacija. Ukoliko ste u mogućnosti, bavite se nekom aktivnošću koja će vas relaksirati - joga, šetnja, plivanje… 
  • Grčevi u mišićima nogu. - Ukočeni, bolni mišić u sred noći? Nije ništa neuobičajeno u ovom periodu trudnoće. Još jedan simptom kojem se nećete obradovati. Pijte dovoljno vode i istežite noge tokom dana. Ne zaboravite važne minerale, poput magnezijuma. 

Preporučujemo: Pregnatol Multi + Active Folate sadrži magnezijum, ali i mnoge druge vitamine i minerale, važne u trudnoći i tokom perioda dojenja. 

  • Pojava tamnije obojenosti na koži. - Linea nigra je tamna linija koja se javlja ispod pupka i pruža se na dole na centralnom dijelu donjeg stomaka. Kao i većina drugih simptoma trudnoće i ona se javlja zbog hormona. Iako će se zadržati na stomaku i neko vrijeme nakon porođaja i tokom perioda dojenja, znajte da ova promjena nije trajna. 

Kako se osjećate? 

Uz sve navedene simptome, vjerovatno ste još uvijek iscrpljeni. Slušajte svoje tijelo i odmarajte dovoljno. Može vas obradovati ukoliko u ovom periodu primjetite da vam kosa i nokti brže rastu. 

Vaš stomak je sve veći, ali niste sigurni da je to zbog veličine bebe ili ste prosto naduveni zbog gasova. Ukoliko vam je ovo prva trudnoća, vjerovatno se to još uvijek ne primjećuje. One žene kojima je druga ili neka naredna trudnoća, kao i buduće mame koje nose blizance, mogu se radovati pogledu na svoj novostečeni trudnički stomak.  

S druge strane, promjene u veličini grudi koje uočavate su ogromne. U zavisnosti od ukusa, neke žene će se tome radovati, dok one druge koje ne vole velike grudi, neće biti oduševljene. Preporučujemo da kupite nov, udoban brushalter. Izaberite neki od rastegljivog materijala, posebno dizajniran za nošenje u trudnoći. Ako planirate da dojite, možete odmah kupiti brushalter za dojenje. On je napravljen tako da se prilagođava promjeni veličine grudi, kao i vašem obimu, tako da ga možete nositi sve vrijeme trudnoće i perioda dojenja. 

Iako sa nestrpljenjem očekujete, 11. nedjelja trudnoće je period kada je još uvijek rano da osjetite bebine pokrete.  

Kako napreduje beba?

Vi to ne možete da vidite, ali vaša malena beba sada pravi opasno dobre pokrete u vašem stomaku. Njena koža je još uvek providna, ali svakog dana sve manje. Nastavljaju da se razvijaju začeci mliječnih zubića, folikule kose i noktići. 

Na ultrazvučnom pregledu možete očekivati i mjerenje nuhalne translucence, debljinu vratnog nabora kod bebe. Pripremite se i za kompletan Dabl test,  biohemijski skrining koji obuhvata ultrazvučni pregled i laboratorijsku analizu određenih hormona. Ovim mjerenjem i testom se isključuje rizik za postojanje nekih hromozomskih anomalija, a preporučuje se između 11. i 14. nedjelje trudnoće.  

Savjeti za buduće mame 

Vodite računa o ishrani. Kako bi vaša beba rasla i razvijala se pravilno vi joj morate obezbijediti sve neophodne hranljive materije. To ćete najlakše učiniti pravilnom ishranom. Za siguran unos svih značajnih hranljivih supstanci trudnicama se preporučuju suplementi posebno prilagođeni stanju u kome se one nalaze.  

Preporučujemo: 

Pregnatol Active Folate + Vit B12 sadrži folat i vitamin B12 u aktivnim oblicima. Namijenjen je ženama koje se pripremaju i žele da ostanu u drugom stanju, kao i trudnicama tokom trudnoće.  

Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA (dokozaheksaenska omega-3 masna kiselina) i koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline kod trudnica i dojilja. 

Pregnatol Multi + Active Folate sadrži 20 nutritijenata, pažljivo odabranih i prilagođenih povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja. 

Podsjetnik za 11. nedjelju trudnoće 

  • Spremite se za kupovinu trudničke garderobe. 
  • Isplanirajte putovanje sa svojim partnerom. 
  • Otkrijte kako i kada raste bebin mozak. 

 
 
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/11-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-11.aspx

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/11-weeks-pregnant/

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!