Contact US

Osma nedjelja trudnoće 

Iako po vašoj spoljašnosti to ne može da se kaže, trudnoća polako počinje da vam biva stvaran osjećaj. Otkrijte šta sve možete da očekujete u ovoj nedjelji.

Osma nedjelja trudnoće je već počela. Ukoliko niste do sada, vrijeme je da odete na prvi prenatalni pregled. U okviru njega vas očekuje i ultrazvučni pregled. Možda čak čujete i otkucaje bebinog srca. Koliko je to uzbudljivo! 

Osma nedjelja trudnoće - Koliko je velika beba? 

Tokom osme nedjelje trudnoće beba dostiže veličinu ploda maline. Vaša malinica je velika oko jedan i po centimetar i veoma je pokretna. 

Osma nedjelja trudnoće - Koji je to mjesec trudnoće? 

Vi ste sada u drugom mjesecu trudnoće, tačnije u njegovoj posljednjoj nedjelji. Trudnoća po mjesecima se računa na sličan način kao i trudnoća po nedjeljama. Saznajte više o tome. 

Osma nedjelja trudnoće - Simptomi 

Pitate se šta to smrdi? Vjerovatno ništa. Ili sve oko vas. Osma nedjelja trudnoće je vrijeme kada vaši hormoni baš luduju. Između ostalog dolazi i do nadljudskog izoštravanja čula mirisa, što često dovodi do prevrtanja u stomaku. Šta još možete očekivati od simptoma

  • Bolne grudi. Osjećate da su vam grudi veće i teže. Najviše od svega vam može smetati što su postale i bolne. Sve to je normalno, a zapravo poželjno, jer su ovi simptomi znaci da su počele pripreme za dojenje. 
  • Umor. Vaše tijelo proizvodi mnogo više krvi jer je osim za vas potrebno da je bude dovoljno i za bebu. Zbog toga vaš krvni pritisak i nivo šećera u krvi nisu isti kao prije trudnoće. Također, vašem tijelu je potrebna i dodatna energija za rast bebe. Dodatnom umoru doprinose i stalne promjene u nivou hormona. Rješenje - drijemnite kada god vam se pruži prilika! 
  • Mučnina. Neprijatelj broj 1 mnogim trudnicama! Kada stigne osma nedjelja trudnoće, mučnina može postati zaista iscrpljujuća, upravo zbog hormona koji u ovom periodu neprestano fluktuiraju. Važno je da ostanete hidrirani, dakle što više tečnosti, najbolje vode. Od velike je pomoći i da dnevnu količinu hrane podijelite na više manjih, po mogućnosti što zdravijih obroka.  
  • Pojačano čulo mirisa. Ruku pod ruku sa mučninom dolazi još jedan nimalo zabavan simptom - osjetljivost čula mirisa. Neki mirisi kojima vaš nos do sada nije pridavao nimalo značaja, sada mogu da izazovu takvu mučninu, da će vam se istog trenutka  “prevrnuti u stomaku”. Na ovaj simptom ne možete nikako uticati, pa je najbolje da izbjegavate jake mirise.   
  • Grčevi u stomaku. Bolovi nalik grčevima su sasvim normalni u osmoj nedjelji trudnoće. Do njih dolazi zbog širenja materice, odnosno istezanja ligamenata. Ukoliko su bolovi veći nego što očekujete, javite se svom doktoru. 
  • Konstipacija. Ako imate problem sa konstipacijom, niste usamljeni. Gotovo 50% trudnica saosjeća sa vama. Izbjegavajte hranu koja izaziva konstipaciju, pijte dosta vode, šetajte, jedite namirnice bogate vlaknima.  
  • Čudni snovi. Živopisni i neuobičajeni snovi su česti tokom trudnoće, ali nije jasno šta ih izaziva. Svakako, jedan od uzroka su nova razmišljanja vezana za trudnoću, a koja vas sve više opsjedaju. 

Možda ipak još uvijek nemate simptome trudnoće. I to je sasvim normalno. Vjerovatno ćete uskoro. 

Osma nedjelja trudnoće - Kako se osjećate? 

Ukoliko se osjećate iscrpljeno, veoma umorno, muka vam je, jako ste gladni, uvijek se sjetite - to je zato što beba raste, dok se vaše tijelo stalno prilagođava promjenama nivoa hormona. Probajte uvijek da se sjetite toga i biće vam lakše. Još malo pa ulazite u posljednju trećinu prvog trimestra. Kada počne drugi trimestar mnogi neprijatni simptomi će ostati samo u vašem sjećanju. 

Osma nedjelja trudnoće - Ultrazvuk 

Otprilike u vrijeme osme nedjelje trudnoće, očekuje vas prvi prenatalni pregled. Ako do sada već nije, sada će vam biti urađen i ultrazvučni pregled. 

Pripremite se da se rastopite od miline i ugušite u emocijama. Možda ćete se iznenenaditi, ali vaša beba se baš razmahala. Prstići se jedva izdvajaju od cjeline šakica i stopala, ali to ne ometa fetus da bude živahan i razmahan. Repić je sada nestao, pa se izgled bebe sve više nazire. 

Osim ultrazvučnog pregleda, vaš doktor će vas uptiti i na različite analize krvi. Biće potrebno da uradite KKS (kompletnu krvnu sliku), krvnu grupu i Rh faktor, nivo HCG hormona, glukoze, hemoglobina… Analize koje još možete očekivati su sljedeće: HIV, hepatitis B, sifilis, imunitet na rubeolu, toksoplazmozu i citomegalo virus. Na pregledu očekujte i mjerenje krvnog pritiska, kao i tjelesne težine. 

Savjeti za osmu nedjelju trudnoće 

Idite u šetnju. Svakodnevna šetnja u trajanju od 30 minuta, osim što je odlična vježba, može biti i od pomoći da lakše podnesete simptome trudnoće.  

Ne odlažite odlazak u toalet. Vjerovatno vas povremeno i nervira što svako malo morate do toaleta, ali nikako ne bi trebalo da odlažate odlazak. Trudnice su veoma sklone urinarnim infekcijama, a odlaganje pražnjenja bešike može doprinijeti razvoju bakterija i pojavi infekcije. 

Ne zaboravite folate. Raznovrsna ishrana bogata voćem, povrćem, sjemenkama i orašastim plodovima može doprinijeti zadovoljavanju potrebe za folatima. Ipak, za siguran unos preporučene dnevne doze, savjetuju se dodaci ishrani. To je naročito važno u periodu pripreme za trudnoću, ali i tokom trudnoće

Pregnatol Active Folate + Vit B12 sadrži Quatrefolic®, prirodni, aktivni oblik folne kiseline, u obliku prirodne glukozaminske soli, odnosno u obliku u kome se ona prirodno nalazi u namirnicama. Preparat sadrži i aktivni oblik vitamina B12. Vitamini B9 (Folati) i B12 su veoma važni jer imaju ulogu u ćelijskoj diobi i doprinose normalnoj psihološkoj funkciji, normalnom metabolizmu homocisteina, smanjenju umora i iscrpljenosti i normalnoj funkciji imunskog sistema. 

Podsjetnik za osmu nedjelju trudnoće 

  • Pridržavajte se svih savjeta koje vam je dao ljekar.
  • Pijte vodu.
  • Razmislite na koji zabavan način da saopštite svima da ste trudni.
  • Jedite namirnice bogate folatima.

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/8-weeks-pregnant

https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/1-to-12/8-weeks/

https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/first-trimester/8-weeks

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!