Contact US

Prvi znaci trudnoće

Pitate se da niste možda trudni? Niste sigurni u znake koje vam tijelo šalje? Saznajte koji su to prvi znaci trudnoće. 

Svaka žena je drugačija. Isto tako i njihovo iskustvo tokom trudnoće. Nemaju sve žene iste simptome, kao ni prve znake trudnoće. Mnoge žene čak imaju različite simptome od jedne trudnoće do druge. 

Također, veoma često se dešava da rani znaci trudnoće budu pomiješani sa simptomima PMS-a (predmenstrualni sindrom), pa zbog toga one ni ne shvate o čemu se zapravo radi. 

Simptomi začeća 

Simptomi koji ukazuju na to da je došlo do začeća su sljedeći:  

  • Implantacijsko krvarenje 
  • Promjene na grudima 
  • Umor i pospanost 
  • Jutarnja mučnina 
  • Izostajanje menstruacije 

Zašto je važno da znake trudnoće uočite na vrijeme? 

Kako biste tokom trudnoće bili zdravi i kako bi vaša beba imala najbolji rast i razvoj, preporučuje se zdrava ishrana i unos svih neophodnih nutritijenata. Neki nutritijenti su naročito važni, a ponekad je teško obezbijediti dovoljan unos putem ishrane.  

Za zdrav rast i razvoj ploda, ali i za zdravlje trudnice su naročito važni folati. Štaviše, dodatni unos folata se preporučuje i u periodu planiranja trudnoće, najmanje 4 nedjelje prije začeća.  

Saznajte više o važnosti folata u trudnoći. 

Saznajte više o važnosti DHA omega-3 masnih kiselina u trudnoći.   

Implantacijsko krvarenje 

Prvi znaci trudnoće se obično javljaju u vrijeme implantacije - usađivanja oplođene jajne ćelije u zid materice. Jedan od njih je i implantacijsko krvarenje. Ipak, ovaj simptom ne uoče sve trudnice, već samo oko 30% njih.  

Ovo krvarenje može biti različitog intenziteta, a traje od nekoliko sati do tri dana. Boja implantacijskog krvarenja je najčešće svijetlo roze ili braon nijansa.  

Promjene na grudima 

Sve što se u ženinom organizmu dešava i uključuje promjene nivoa hormona, najčešće će se manifestovati i promjenama na grudima. 

U vrijeme kada se javljaju prvi znaci trudnoće, grudi postaju osjetljivije i otečene. Iako se ova promjena dešava i pred menstrualni ciklus, možete je razlikovati. Naime, bol uslijed otečenosti kao znak trudnoće je izraženiji od onog koji se javlja u PMS-u. 

Uslijed djelovanja hormona možete očekivati i da će se areole oko bradavica dojki proširiti i potamniti. 

Umor i pospanost 

Odjednom ste veoma umorni i čini vam se da biste mogli da drjemnete svako malo? Prvi znaci trudnoće se javljaju, između ostalog i zato što tijelo troši  mnogo više energije nego inače, formirajući placentu. Zato, između ostalog i dolazi do umora i pospanosti.  

Također, nivo hormona progesterona raste, pa se tijelo navikava na nastalo stanje, a kao odgovor na to se javljaju umor i pospanost. 

Jutarnja mučnina 

Jedan od prvih, ali ne neizostavnih simptoma, je jutarnja mučnina. Iako se naziva jutarnjom, mučnina se može javiti bilo kada tokom dana. Mučninu često prati i povraćanje. Obično se javlja kada je želudac potpuno prazan. 

Izostajanje menstruacije 

Menstruacija izostaje četiri nedjelje nakon začeća. Ukoliko imate ciklus koji nije baš redovan, možda nećete primjetiti da je menstruacija izostala.  

Koji su još prvi znaci trudnoće? 

Trudnoća dovodi do različitih promjena, koje se javljaju uslijed izmjena balansa hormona. 

Zbog toga se javljaju i sljedeći prvi znaci trudnoće: 

  • Često mokrenje - kod mnogih žena se javlja četiri do šest nedjelja nakon začeća.  
  • Konstipacija - porast nivoa hormona progesterona može usporiti varenje hrane i tako uzrokovati pojavu zatvora. Kako biste spriječili konstipaciju, povećajte unos tečnosti, vježbajte i jedite hranu bogatu vlaknima. 
  • Promjene raspoloženja - kao i ostali prvi znaci trudnoće i ovaj se javlja uslijed hormonskih promjena u tijelu. Promjene raspoloženja su karakteristične za prvi trimestar trudnoće. 
  • Glavobolja i bol u leđima - neke trudnice prijavljuju glavobolje i bol u leđima kao simptome trudnoće.  
  • Vrtoglavica i nesvjestica - ukoliko se jave, najčešće su povezane sa krvnim pritiskom i nivoom šećera u krvi.  

Dok neke trudnice iskuse sve znake trudnoće, druge pak osjete samo jedan ili dva. Ukoliko bilo koji od navedenih simptoma vama postane nepodnošljiv, obavezno to saopštite svom doktoru.  

Tvoje je vrijeme – saznajte više 

Za uspješnu pripremu i zdravu trudnoću – Pregnatol Active Folate + Vit B12 

Za zdrav razvoj mozga i vida bebe – Pregnatol DHA 

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!