Contact US

Rani simptomi trudnoće

Jutarnja mučnina, izostanak menstruacije, umor, osjetljivost na mirise - sve su to rani simptomi trudnoće. Saznajte kada se simptomi trudnoće javljaju i šta možete očekivati. 

Kućni test za utvrđivanje trudnoće i pregled ultrazvukom su najčešće metode kojima se potvrđuje trudnoća. Ipak, neki simptomi trudnoće se javljaju ranije i mogu biti prilično pouzdani znaci da ste zatrudnili. 

Kada simptomi trudnoće počinju? 

Iako će možda zvučati čudno, početak trudnoće se računa od prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa koji ste imali. Tako se vaša posljednja menstruacija zapravo računa kao prva nedjelja trudnoće, iako u tom trenutku niste ni bili trudni. 

Upravo zbog toga, prvih nekoliko nedjelja trudnoće najvjerovatnije nećete osjetiti nikakve simtome. 

Ipak, veoma je važno da ukoliko planirate trudnoću ili mislite da ste već ostali u drugom stanju, na vrijeme počnete da primjenjujete zdrave stilove života. Od samog početka je značajno da se pravilno hranite i unosite sve neophodne nutritijente. Neki nutritijenti, poput folata su naročito važni, pa se dodatni unos preporučuje i prije začeća, i to najmanje mjesec dana.  

Folati su veoma važni za zdrav rast i razvoj ploda, ali i za zdravlje trudnice. Zato se povećan unos preporučuje najmanje mjesec dana prije, kao i tokom tri mjeseca nakon začeća. Kada birate folat, najbolje je da izaberete onaj koji je u aktivnom obliku, jer je njegova iskoristljivost najbolja.  

Preporučujemo aktivni folat sa aktivnim oblicima vitamina B12 - Pregnatole Active Folate +VitB12

Rani simptomi trudnoće 

U periodu između prve i četvrte nedjelje trudnoće sve što se dešava, dešava se na ćelijskom nivou. Oplođena jajna ćelija formira blastocist, iz kojeg se dalje razvijaju bebini organi i dijelovi tijela.  

U periodu kada se blastocist usađuje u endometrijum, može doći do implantacijskog krvarenja, za koje trudnice ponekad pomisle da je menstruacija. Međutim, implantacijsko krvarenje se razlikuje od menstruacije, a znaci su: 

  • Boja: roze, crvena ili braon; 
  • Krvarenje: najčešće oskudno, takozvano tačkasto krvarenje; 
  • Bolovi: grčevi koji podsjećaju na menstrualne; 
  • Trajanje: ne duže od tri dana. 

Izostajanje menstruacije 

Kada je usađivanje (implantacija) završeno, tijelo trudnice počinje da luči hormon beta HCG (humani horioni gonadotropin). To je hormon koji pomaže tijelu da održava trudnoću. On takođe daje znak jajnicima da prestanu da otpuštaju zrele jajne ćelije svakog mjeseca. 

Četiri nedjelje nakon začeća, menstruacija će izostati. Ukoliko imate neregularan ciklus, možete propustiti ovaj simptom trudnoće. 

Kućni testovi za trudnoću pokazuju rezultate, upravo registrujući ovaj hormon u urinu.  

Povišena temperatura 

Simptomi trudnoće u ranom periodu od začeća se veoma lako mogu zanemariti ili drugačije protumačiti. 

Povišena bazalna tjelesna temperatura također može biti simptom trudnoće. Tjelesna temperatura može biti viša i uslijed neke virusne infekcije, nakon vježbanja ili zbog toplog vremena.  

Umor u ranoj trudnoći 

Iako se može javiti bilo kada tokom trudnoće, umor je veoma karakterističan u ranoj trudnoći. Drugi simptomi trudnoće vam mogu pomoći da utvrdite da li je umor koji osjećate znak da ste u drugom stanju. 

Zbog porasta nivoa hormona progesterona u krvi, možete se osjećati pospano i veoma umorno. 

Savjeti: 

Rana trudnoća može biti iscrpljujuća. Potrudite se da sebi obezbijedite dovoljno sna. 

Neka prostorija u kojoj spavate bude rashlađena i provjetrena, što vam može obezbijediti bolji san. 

Ubrzan rad srca 

Negdje u periodu između osme i desete nedjelje, možete osjetiti kada vam srce kuca brže i snažnije. To je sasvim normalno, zbog lučenja hormona. 

Ukoliko inače imate zdravstvenih tegoba koje su povezane sa srčanom radnjom, obavezno konsultujte svog doktora. 

Promjene na grudima 

Bolne i otečene dojke su znak da je došlo do hormonskih promjena. Taj bol je, kao jedan od simptoma trudnoće, obično intenzivniji nego onaj koji se javlja pred početak ciklusa. Kako se vaše tijelo bude navikavalo na hormone i trudnoću, i osjetljivost će se smanjiti. Negdje oko 11. nedjelje, hormoni će uticati na to da grudi narastu i da se areola oko bradavica proširi i potamni. 

Promjene raspoloženja 

Promjene u nivoima hormona estrogena i progesterona utiču na emotivne reakcije i promjene u raspoloženju. Zbog toga veoma lako može doći do depresije, iritiranosti, anksioznosti ili euforije.

Nadutost i konstipacija 

Mnogi simptomi trudnoće vas mogu podsjetiti na PMS (predmenstrualni sindrom). Tako je i sa nadutošću u predjelu abdomena. Hormoni također mogu usporiti rad digestivnog trakta, pa zbog toga se javlja konstipacija. 

Mučnina i povraćanje 

Mučnina i povraćanje se najčešće javljaju u jutarnjim časovima, u periodu od četvrte do šeste nedjelje. Pri ulasku u drugi trisemestar trudnoće, mučnina i povraćanje se polako smiruju. 

Važno je da unosite sve važne hranljive materije, vitamine i minerale, posebno ukoliko se zbog mučnine ne hranite pravilno.  

DHA omega-3 masne kiseline su veoma važne za pravilan razvoj bebinog mozga i vida. Ova omega-3 masna kiselina je značajna strukturna komponenta mozga, nervnih ćelija i mrežnjače oka.  

Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA i koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline kod trudnica i dojilja. 

Učestalo mokrenje 

Količina krvi koja protiče kroz bubrege je mnogo veća nego inače. Zbog toga se bešika brže puni, a vi češće mokrite. 

Budući da nivo krvi u bubrezima sve više raste kako trudnoća odmiče, mokrenje će biti sve učestalije. Dodatno će tome doprinositi i rast materice koja pritiska bešiku. 

Osjetljivost na mirise i averzija prema nekoj hrani 

Osjetljivost na mirise je jedan od najranijih simptoma trudnoće. Ovaj simptom je, iako nedovoljno istražen, veoma značajan jer može uticati na pojavu mučnine, povraćanja i averzije prema nekoj hrani. 

Dobijanje na težini 

Kada se spominju simptomi trudnoće, dobijanje na težini je neizostavno. Kao simptom trudnoće javlja se tek pri kraju prvog trimestra trudnoće. Sasvim je uobičajeno da u prvim mjesecima trudnoće dobijate 500 grama do 2 kg mjesečno. 

Gorušica  

Hormoni koje tijelo luči tokom trudnoće imaju dejstva na gotovo sve organe. Zbog toga može doći do opuštanja mišića između želuca i jednjaka, zbog čega dolazi do curenja želudačne kiseline što izaziva gorušicu. 

Savjeti: 

  • Umjesto manje većih, jedite više malih obroka.   
  • Poslije obroka bar sat vremena nemojte se spuštati u ležeći položaj, već samo u sjedeći ili uspravan. 

Najraniji simptomi trudnoće prije menstruacije 

Neki od simptoma koje možete uočiti, prije nego što izostane menstruacija i budete sigurni da ste ostali u drugom stanju, su: 

  • Imlantacijsko krvarenje, tzv. tačkasto krvarenje  
  • Osjetljivost i otečenost dojki 
  • Iscrpljenost i umor  
  • Pospanost  
  • Nadutost i bol u stomaku  
  • Povišena bazalna temperatura tijela  
  • Metalni ukus u ustima 

Simptomi oplodnje jajne ćelije - oplodnja simptomi 

Sama oplodnja jajne ćelije ne manifestuje se kroz neke karakteristične simptome. Ono na šta bi trebalo da obratite pažnju ukoliko želite da ostanete u drugom stanju, jesu znaci ovulacije: pojačan libido, osjetljivost na mirise, blagi bol u predjelu karlice, povišena bazalna tjelesna temperatura. 

Bol u jajnicima kao znak trudnoće 

Bol u jajnicima kao znak trudnoće nije uobičajen. U periodu ovulacije se može javiti blagi bol u predjelu karlice. 

Sigurni znaci trudnoće 

Neke buduće mame mogu biti nestrpljive i željne da otkriju da su u drugom stanju, što pre je to moguće. Ipak, tek izostanak menstruacije je jedan od najsigurnijih znakova da ste zatrudnili. 

Groznica u ranoj trudnoći 

I dok je povišena bazalna tjelesna temperatura sasvim uobičajena u ranoj trudnoći, temperaturu koja prelazi 37°C treba prihvatiti sa oprezom. Ona može biti znak da postoji neka infekcija. Dakle, ako imate groznicu u ranoj trudnoći, preporučujemo da posjetite svog ljekara.

Podsjećamo, bazalna temperatura tijela (BTT)  je ona koja se izmjeri odmah nakon buđenja ujutru. 

Usađivanje ploda u matericu simptomi 

Simptomi koji prate implantaciju, odnosno usađivanje ploda u matericu su blagi grčevi i blago krvarenje. Ovi simptomi ne treba da vas brinu, osim u slučajevima kada su veoma intezivni. Tada bi trebalo da posjetite svog doktora. 

Neobični rani znaci trudnoće 

Tokom trudnoće ćete imati prilike da se suočite sa različitim neobičnim simptomima. Neki od njih su: sindrom nemirnih nogu, pojačano lučenje pljuvačke, hrkanje, poboljšanje kvaliteta kose i noktiju, osjetljivost na mirise i okuse… 

Što se tiče neobičnih ranih znakova trudnoće, kao najneobičnije bismo izdvojili osjećaj metalnog okusa u ustima. Preko 90% trudnica prijavljuju da su iskusile ovaj simptom, čak i prije nego što su pomislile da su zatrudnile. 

Tvoje je vrijeme - saznajte više 

Za uspješnu pripremu i zdravu trudnoću - Pregnatol Active Folate + Vit B12 

Za zdrav razvoj mozga i vida bebe - Pregnatol DHA 

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2884141/

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!