Contact US

Plodni dani - računanje

Period plodnih dana je period kada je žena plodna, odnosno kada postoje izgledi da ostane u drugom stanju. Saznajte kako vam kalkulator plodnih dana pomaže u računanju i koliko dana mesečno taj period traje. Saznajte kako što preciznije da savladate računanje plodnih dana. 

Ukoliko pokušavate da zatrudnite, najbolje je da seksualne odnose bez zaštite intenzivirate u periodu plodnih dana. Plodni dani u jednom ciklusu traju oko šest dana, i to je period sredine ciklusa.

Plodni dani 

Sredinom ciklusa, preciznije oko 14. dana ciklusa, dolazi do oslobađanja jajne ćelija. To je period ciklusa koji se nalazi tačno između dve menstruacije. Otprilike četrnaest dana nakon prethodne i četrnaest dana pre naredne (ukoliko ciklus traje 28 dana). To je period ovulacije. 

Plodni dani počinju 3 do 4 dana pre ovulacije i traju 1 do 2 dana nakon ovulacije, koliko traje životni vek oslobođene jajne ćelije. Najveće šanse da ostanete u drugom stanju su ukoliko seksualni odnos imate u danu koji prethodi danu ovulacije. 

Kako da prepoznate simptome ovulacije? 

Prepoznavanje simptoma ovulacije vam može pomoći da lakše odredite kada su vam plodni dani. 

Povećan nivo hormona estrogena utiče na čitav niz promena koje mogu izazvati manifestaciju sledećih simptoma: 

  • Pojačan libido; 
  • Blag, ali probadajuć bol u stomaku; 
  • Pojačan cervikalni sekret, providan i gust, nalik belancetu jajeta; 
  • Intenzivniji vaginalni miris; 
  • Promena teksture i pozicije grlića materice; 
  • Nalet energije i dobrog raspoloženja; 
  • Porast bazalne temperature tela (BTT). 

Kalkulator plodnih dana i računanje plodnih dana

Kada jednom savladate računanje plodnih dana, ubuduće će vam biti lako da znate u kom periodu ovulirate i kada je najbolje da imate seksualne odnose, ukoliko pokušavate da zatrudnite. Ovde vam najbolje može pomoći ako koristite kalkulator plodnih dana. Kalkulator plodnih dana i sam način proračuna se bazira na trajanju ciklusa kod žene. Ovo se razlikuje od žene do žene i definisano je proteklim vremenom između prvog dana menstrualnog krvarenja i poslednjeg dana pre naredne menstruacije. 

Plodne dane ćete najlakše moći da pratite ukoliko svakog meseca, odnosno ciklusa, vodite kalendar u koji ćete pažljivo zapisivati sve promene koje se odnose na simptome navedene u prethodnom pasusu. 

Vođenje kalendara plodni dana

U slučaju kada je vaš ciklus redovan, vođenje kalendara plodnih dana će vam pomoći da veoma jednostavno uočite kada su vam plodni dani. 

Naime, u kalendar upisujete prvi dan menstruacije. To je ujedno i prvi dan ciklusa. Četrnaest dana nakon njega je period ovulacije. Plodni dani su 3 do 4 dana pre tog 14. dana i dan do dva nakon njega. Veoma jednostavno. 

Ipak, ukoliko vaš ciklus nije redovan, moraćete da se oslonite na druge metode, najpre na prepoznavanje simptoma koji prate plodne dane. 

Plodni dani i BTT 

Kako biste što preciznije odredili bazalnu temperaturu tela važno je da merenje obavite ujutru, i to odmah nakon buđenja. To je potrebno zbog toga što je BTT zapravo najniža telesna temperatura u toku dana. Zato je važno da se ona izmeri baš u trenutku nakon buđenja. 

Kako se BTT menja nakon ovulacije? Veliki skok hormona progesterona dovodi i do blagog skoka telesne temperature. U pitanju je porast od 0.3 do 1°C. Ukoliko temperaturu merite svakog jutra, počevši od prvog dana ciklusa, neće vam biti teško da uočite ovaj skok. Naravno, pod uslovom da ste zdravi i da povišena temperatura nije simptom neke infekcije, poput prehlade ili gripa. 

Plodni dani i cervikalni sekret 

Nakon što ste izmerili temperaturu, vreme je za toalet i proveru sekreta. Dakle, kao što smo već napisali tokom plodnih dana sekret dobija posebnu teksturu i boju. Sve je to rezultat hormonskih promena i signala da su došli plodni dani. Zahvaljujući sluzavoj teksturi i gustini tokom plodnih dana, sekret pomaže spermatozoidima da stignu do jajne ćelije. Nakon ovulacije izgled sekreta se menja, a količina smanjuje. 

Bol u stomaku za vreme plodnih dana 

Veoma blagi bol u stomaku se može javiti za vreme ovulacije. Iako ga neće sve žene osetiti svakog ciklusa, on može biti još jedan od znakova plodnih dana. Ovaj bol vas može podsetiti i na menstrualne bolove, ali znajući da nije vreme za početak ciklusa, lako ćete shvatiti o čemu se radi. 

Ostali simptomi u plodnim danima ciklusa 

U vreme plodnih dana, pod dejstvom hormona, žena najčešće oseća nalet energije i dobrog raspoloženja, kao i povećanu želju za seksom. 

Ovaj poslednji simptom je naročito dobar znak da su plodni dani u ciklusu. 

Druge metode za praćenje ovulacije i plodnih dana  

Testove za praćenje ovulacije možete kupiti u apoteci, a oni funkcionišu tako što testiraju pljuvačku ili urin. 

Test kojim se testira urin utvrđuje prisustvo LH u urinu (luteinizirajućeg hormona). Nivo ovog hormona se višestruko povećava dan do dva pre ovulacije. 

Test kojim se testira pljuvačka utvrđuje porast soli u njoj. Naime, sa porastom nivoa hormona estrogena, u pljuvački raste prisustvo soli. 

Folikulometrija je ultrazvučno praćenje ovulacije. Svakog cikusa jedan folikul (ili u slučaju višeplodnih trudnoća dva ili više), dostiže punu zrelost i sprema jajnu ćeliju za oplodnju. Ovaj proces se može pratiti ultrazvučno i na taj način utvrditi tačan period ovulacije. 

Dok pokušavate da zatrudnite 

Ukoliko ste u fazi priprema za trudnoću, ne zaboravite da se hranite zdravo i unosite sve neophodne hranljive materije za svoje zdravlje, ali i zdravlje bebe koju pokušavate da začnete. 

Neki vitamini su posebno važni na samom početku trudnoće, odnosno u periodu najranijeg razvoja fetusa. Zbog toga se dodatni unos folata (vitamin B9) preporučuje i u periodu koji obuhvata najmanje mesec dana pre začeća, kao i tokom tri meseca nakon. 

Nizak nivo folata je faktor rizika za razvoj defekata neuralne cevi kod embriona.  

Saznajte više o značaju folata - Pregnatol Active Folate + Vit B12.

Saznajte više o važnosti DHA omega-3 masnih kiselina u trudnoći - Pregnatol DHA

 

https://www.verywellfamily.com/how-long-does-ovulation-last-1960235 

https://www.whattoexpect.com/getting-pregnant/fertility/five-ways-to-tell-you-are-ovulating.aspx 

Poslednje sa bloga

Polazak u školu - kako savladati sve izazove?

Bilo da ste iskusan roditelj školarca kome ovo nije prva školska godina ili tek sada to postajete, septembarska trema je uvek prisutna. Početak nove školske godine često je izazovan period za roditelje, jer se suočavaju sa brojnim zadacima i izazovima koji mogu biti stresni kako za njih, tako i za decu. 

Alergija kod dece - sve što treba da znate

Nijedan roditelj ne želi da vidi svoje dete kako pati, ali važno je da znamo da kod svakog deteta postoji mogućnost za razvoj alergija. Ipak, one su češće kod dece u čijoj porodici već ima nekog ko ima alergije. Saznajte više o alergijama kod dece.

Deveti mesec trudnoće

Konačno poslednji mesec trudnoće! Veliki put je iza vas, još samo nekoliko nedelja i stigli ste do cilja. Nagrada koja vas tamo čeka je neprocenjiva. Budite spremni, porođaj je sve bliže.