Contact US

Proizvod sa probiotikom uz antibiotik

Ponekad je primena antibiotika neizbežna. To su slučajevi kada kod deteta dođe do bakterijske infekcije, pa antibiotik postaje neophodan.

Proizvod sa probiotikom uz antibiotik

Utičući na bakterije koje su bolest izazvale, antibiotik utiče i na bakterije koje su prirodni stanovnici detetovog organizma, odnosno sistema za varenje. Zbog toga može doći do dijareje.

Antibiotici igraju presudnu ulogu kada je u pitanju uništavanje bakterija, odnosno lečenje bakterijskih infekcija. Ali uništavajući bakterije, odnosno infekciju koju su one izazvale, antibiotici prave i kolateralnu štetu.

Na žalost, ta kolateralna šteta pogađa dobre bakterije koje nastanjuju crevnu mikrofloru stomaka.

Nakon takvog uticaja, kao rezultat kod deteta se javlja dijareja koja može da traje nekoliko dana, pa čak i nekoliko nedelja od završetka terapije antibiotikom.

Kako onda iskoristiti benefite antibiotika, ali ujedno i izbeći propratne efekte po rad stomaka? Odgovor leži u upotrebi probiotika.

Crevna flora 

Crevna flora, odnosno mikrobiota, je kompleksna i ogromna zajednica mikroorganizama, koju čine gljivice, bakterije i virusi. Ona se nalazi u digestivnom traktu svih ljudi, pa i dece. Počinje da se razvija čim se beba rodi.

Njihova je uloga važna u različitim procesima koji se odigravaju u organizmu. Na primer, oni učestvuju i u proizvodnji esencijalnih vitamina B grupe, vitamina K i folata.

Na svu sreću, studije pokazuju da probiotik sa antibiotikom može da umanji štetu po crevnu mikrofloru.

Proizvod sa probiotikom – kako primeniti?

Kada se proizvod sa probiotikom primenjuje uz antibiotik, preporučuje se da primena bude dva sata nakon uzimanja antibiotika.

Važno je naglasiti da se korišćenje proizvoda sa probiotikom preporučije i najmanje nedelju dana nakon završetka terapije antibiotikom.

Za decu se najviše preporučuje primena mlečno kiselinskih bakterija Lactobacillus acidophilus u kombinaciji sa Bifidobacterium lactis jer su one prirodni stanovnici detetovog crevnog trakta i najbolje ispitane probiotske bakterije.

https://www.healthline.com/nutrition/what-to-eat-antibiotics#section7

https://www.singlecare.com/blog/taking-probiotics-with-antibiotics/

Poslednje sa bloga

Alergija kod dece - sve što treba da znate

Nijedan roditelj ne želi da vidi svoje dete kako pati, ali važno je da znamo da kod svakog deteta postoji mogućnost za razvoj alergija. Ipak, one su češće kod dece u čijoj porodici već ima nekog ko ima alergije. Saznajte više o alergijama kod dece.

Deveti mesec trudnoće

Konačno poslednji mesec trudnoće! Veliki put je iza vas, još samo nekoliko nedelja i stigli ste do cilja. Nagrada koja vas tamo čeka je neprocenjiva. Budite spremni, porođaj je sve bliže.

Osmi mesec trudnoće

Iako se beba već duže vreme priprema za veliki dan, do porođaja ima još uvek puno vremena. Tokom osmog meseca ona počinje polako da se spušta ka karlici, odnosno porođajnom kanalu. Zbog ovoga ćete moći malo da odahnete, odnosno da bolje udahnete, pošto će se pritisak na pluća smanjiti. Saznajte šta vas još očekuje u osmom mesecu.